Ander werk

Ivo Victoria schrijft verhalen, columns en essays voor diverse opdrachtgevers zoals De Standaard, dS Weekblad, De Morgen, Knack, De Volkskrant, De Groene Amsterdammer, NRC.next, Hard Gras, Bahamontes, De Muur.... Tevens is hij columnist voor het populaire Radio 2-programma Spijkers met Koppen en is hij met regelmaat Weekschrijver voor VPRO's Nooit Meer Slapen
Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de comedy- en literatuurprogrammering van het Lowlands Festival en programmeert hij het Vuurplaats podium op Down The Rabbit Hole.
Hij duikt op als presentator/interviewer op literaire of andere avonden - waarvan Waumans & Victoria's Internationaal Literaire Variété Spektakel het bekendst is - en is veelvuldig zelf op het podium te zien als performer, zanger of voordrachtkunstenaar. Tot slot geeft hij schrijfles en -workshops  

Kortom, Ivo Victoria is te huur. Mail naar ivo[at]ivovictoria.com als u denkt hem te kunnen gebruiken.

Julia's aardbeien

Verhaal met in de hoofdrol wederom mijn favoriete personage Louis Stevens. In 2018 verschijnt bij Lebowski een boek (Een roman? Een verhalenbundel? Een roman-in-verhalen? Niemand die het weet.) dat het hele leven van Louis Stevens zal boekstaven.

Farah Mills

Erotisch verhaal voor Oh! Magazine. Tevens verschijnt 15 juni 2017 de erotische verhalenbundel Dons, waarin dit verhaal ook is opgenomen. Meer info HIER.

Behoefte om te drijven

Kort verhaal voor de verhalenbundel Als dit zo doorgaat, een initiatief van Auke Hulst: 20 schrijvers denken in fictie na over mogelijk 'What if...'-scenario's in the age of Trump & Wilders. Verscheen maart 2017. Meer info HIER.

Wat het is met jazz en mij

Essay voor het zomernummer van Gierik & NVT, verschijnt in de loop van juli 2017.

Joseph Marien

Korte documentaire voor de Canvasreeks 4 x 7. Een ode aan het Joseph Marien stadion van Union door Tom Van Cleynenbreugel. Ik schreef de voice-over tekst waarin ik het oude stadion een stem heb trachten te geven. Meer info HIER.

Hier ben je veilig

Kort verhaal in opdracht van de VPRO, Radiomakers Desmet en uitgeverij Van Oorschot. Het verhaal is aflevering 7 van een raamwerk van verhalen rond de (fictieve) verdwijning van ene Mohamed uit het al even fictieve dorpje Ulst. Andere deelnemende schrijvers zijn o.m. Peter Terrin, Jan van Mersbergen, Karin Amatmoekrim, Thomas Verbogt, Gustaaf Peek, ... Al deze verhalen worden bewerkt tot hoorspelen, voor uitzending in het najaar van 2017.

VPRO Nooit Meer Slapen.

Zo'n twee à drie keer per jaar draag ik een week lang elke nacht een verhaaltje geïnspireerd door de actualiteit voor bij VPRO Nooit Meer Slapen op Radio 1. Hou de agenda in de gaten als je wil weten wanneer precies.

De gekiste kat

Kort verhaal voor het A.F.Th Van der Heijden-nummer van De Revisor, geïnspireerd op de openingsscène van Advocaat van de Hanen. November, 2016, De Bezige Bij.

Beau Jeu

Verhaal voor Hard Gras, juni 2016 - een Belgenspecial naar aanleiding van het EK voetbal.

Georges Perec, Het leven een gebruiksaanwijzing

Beschouwing bij het lezen van de heruitgave van deze klassieker van één van mijn favoriete schrijver. Verscheen in De Volkskrant en De Morgen in april 2016.

Meer verschijning dan mens.

Knack, 13 januari 2016. Ik neem afscheid van David Bowie en vraag me af waarom het mis ging tussen ons, en vertel hoe het alsnog weer goed kwam. Blendle-leden kunnen het stuk HIER lezen.

Voor wie zou u nog vechten?

Essay voor dS Weekblad bij De Standaard van 19 december 2015. Blendle-leden kunnen het HIER lezen.

Trouweloze muziek en verdwijnende inkt.

Stuk over de autobiografie van mijn held Elvis Costello voor De Morgen van 9 december 2015.

VPRO Nooit Meer Slapen.

Van 30 november tot en 4 december 2015 schreef ik dagelijks een kort verhaaltje naar aanleiding van de actualiteit en las dat voor het VPRO Radio NPO1 programma Nooit Meer Slapen. Je kan de verhaaltjes op de betreffende data terugvinden in het archief van mijn blog.

Coquilles in preisaus.

Kort verhaal voor het kerstnummer van Tirade, december 2015.

Wat is er toch gebeurd met Michel Platini?

Column voor De Morgen van 9 oktober 2015 naar aanleiding van het FIFA-schandaal.

Louis Stevens is de man.

Feuilleton in 10 delen voor de website van De Revisor. Vanaf augustus tot eind september 2015.

Niet meer wat het was.

Kort verhaal voor Hollands Maandblad, september 2015.

Feest van de vrede.

Kort verhaal voor Boeken Magazine, september 2015.

Sniper.

Kort verhaal geschreven en ingesproken in opdracht van het VPRO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen in de serie Stillige Nacht. Uitzending 22 december 2014. Lees en luister het HIER.

Chasse Patate.

Kort verhaal voor wielertijdschrift Bahamontes over seks en wielrenners. Verscheen in december 2014.

WK-column De Standaard.

Van 18 juni tot aan het moment dat de Belgische nationale ploeg wordt uitgeschakeld op het WK in Brazilië, publiceer ik na elke wedstrijd van de Rode Duivels een column op de sportpagina's van De Standaard.

De ring van Alex Turner

Kort verhaal voor de festivalgids 2014 van De Standaard, over vier jongens die niet van de festivalcamping af geraken. Verscheen op woensdag 25 juni 2014.

Misschien wel wereldkampioen

Verhaal over de Rode Duivels van 1982, en die van 2014 voor de WK-special van Hard Gras 96, die op 25 juni 2014 verscheen.

Middagjournaal Nieuwe Feiten

In de eerste week van april 2014 verzorgde ik het dagelijkse middagjournaal voor het Vlaamse Radio 1-programma Nieuwe Feiten. HIER terug te luisteren.

Aanbevelingen voor een nog beter leven.

De bundel Aanbevelingen voor een nog beter leven, uit bij de Arbeiderspers bevat een selectie van de fijnste bijdragen aan deze in Vlaanderen bekende literaire eindejaarshow van Behoud de Begeerte, waarbij schrijvers u van het betere levensadvies trachten te voorzien. Twee jaar geleden had ik de eer en het genoegen daar ook aan mee te mogen doen en de tekst die ik toen in Bibliotheek Permeke te Antwerpen uitsprak, staat nu in deze bundel samen met bijdragen van onder meer Herman Brusselmans, Joke Van Leeuwen, Bart Moeyaert, Ilja Leonard Pfeijffer, Christophe Vekeman, Erik Vlaminck, Christiaan Weijts en de legendarische Vele Anderen.

Sport.

Sport – een bloemlezing van de beste 142 Nederlandse en Vlaamse sportverhalen, is precies wat de titel doet vermoeden. Een bloemlezing samengesteld door Arthur van den Boogaard. Liefst 1040 pagina’s dik. In de herziene versie die in december 2013 verscheen bij Nieuw Amsterdam, staat ook mijn eerbetoon aan de laatste Belgische Tourwinnaar Lucien van Impe: Altijd dansen, tegen de hellingen op. Dat verhaal verscheen oorspronkelijk begin 2009 in het onvolprezen De Muur en was tevens het allereerste verhaal dat ik ooit publiceerde. 

IJ/Ei

Kort verhaal geïnspireerd door Amsterdam-Oost, waar ik woon, in opdracht van Schrijvers uit Oost. Eind oktober 2013 verscheen de verhalenbundel Oost, waarin ook dit verhaal, samen met bijdragen van o.m. Gustaaf Peek, Anton Valens, Maartje Wortel, Tjitske Jansen, Huub van der Lubbe en de legendarische Vele Anderen.


Kleine Encyclopedie van het verdriet

Klein naslagwerk naar aanleiding van de dertigste verjaardag van Het verdriet van België, de klassieker van Hugo Claus. Ik leverde een bijdrage in de vorm van drie lemma's: Lessenaar, Slechte Belg, en Bombardementen. Verschenen bij De Bezige Bij, april 2013.

Reportage Het Boekenbal

dS Weekblad bij De Standaard., 23 maart 2013. Een zes pagina's lang verslag van Het Boekenbal 2013, met foto's van Jimmy Kets.

Geen Pijn Of Wat Dan Ook.

Geen pijn of wat dan ook is een voorstelling in samenwerking met Arne van Petegem en Eva Mouton. Live muziek, tekenen, projectie, voordracht en zang geïnspireerd op de korte verhalenbundel Eleven Kinds of Loneliness van de Amerikaanse auteur Richard Yates (1926-1992). Oftewel: 'een intense trip op zoek naar de essentie van het alleen zijn'. De voorstelling speelt in het voorjaar van 2013 een zestal keer in Vlaanderen en Nederland (zie agenda) en wordt voor het theaterseizoen 2013-2014 opnieuw aangeboden door theaterbureau Maandacht

Luister de themasong en een interview in Babel op Radio Klara HIER. Bekijk de repetitietrailer HIER.

Het verraad van Vitosha.

Kort verhaal voor literair voetbaltijdschrift Hard Gras, over Royal Antwerp Football Club en het Mirakel van Vitosha. Verschijnt in nummer 87 van Hard Gras, half december 2012.

Sletje.

Kort verhaal voor het derde nummer van het beste jongerentijdschrift van Nederland: DUF.

Safari Lodge Blues

Kort verhaal in het halfjaarboek 2012-2 van De Revisor dat in december 2012 zal verschijnen.

Dat is voor ons

Kort verhaal en tevens voorproefje van mijn derde roman. Publicatie in De Morgen van 28 november 2012.
Dit verhaal is een uitgewerkte, langere versie van het verhaal met dezelfde titel dat ik eind 2011 schreef voor de serie Donkere Dagen van het VPRO Radio 6-programma De Avonden.

De Nijlpaardenbrug.

De Groene Amsterdammer. Literaire reportage over een plek die symbool staat voor het huidige Nederland. In de serie Zomerschrijvers. Nummer 32 van 8 augustus 2012, p. 32 t/m 35. 

Losgezongen: Jesus Etc.

Passionate Magazine, verhaal over de songtekst Jesus Etc van de Amerikaanse band Wilco in de rubriek Losgezongen. Juli-augustus, 2012.

Route A27

'Literaire roadmovie' over de route Antwerpen - Amsterdam in PARK Magazine. Juli-augustus 2012, p. 116 - 123.

Rij, renner alleen.

Lied geschreven en ingezongen voor de wieler-cd Sint Willebrord Sessie Vol. 1: Sporthuis Hubert! Uit sinds juni 2012. Downloaden via iTunes kan HIER.
Een live versie van dit nummer, zoals gebracht tijdens de CD presentatie in Sint Willebrord, kan je HIER bekijken.

Fauser.

Literair Productiehuis Wintertuin vroeg Chiel te Bokkel en mij om een nieuwe aflevering te maken van hun stripproject Fauser. Chiel nam de tekeningen voor zijn rekening en ik het scenario. Het resultaat is HIER te bekijken.

Dat is voor ons.

Kort verhaal in opdracht van de serie Donkere Dagen van VPRO's Radio 6-programma De Avonden. Het was te horen in de uitzending van maandag 26 december 2011. Je kan het HIER opnieuw beluisteren. Het verhaal zit ongeveer halfweg de uitzending - ervoor en erna werd ik geïnterviewd.

De kracht van de mogelijkheid

Essay over de digitalisering van het boek voor de bundel RAMSJ! van Productiehuis Wintertuin die in december 2011 zal verschijnen.

Want dat soort gast ben ik

Kort verhaal voor het Vlaamse educatieve schoolmagazine Reflector (voor jongeren van 17-18), uitgeverij Averbode. Januari 2012.

Ex-Joegoslaaf

Non-fictie verhaal over Belg zijn in Nederland. Gepubliceerd in de bundel Beste Buren, uitgeverij Luster.

Stronk

Verhaal gepubliceerd in de bundel 20 onder 40 die op 10 oktober 2011 verschijnt bij uitgeverij de Bezige Bij Antwerpen. Met ook bijdragen van 19 andere 'auteurs voor de toekomst' onder de 40 zoals Saskia De Coster, Joost Vandecasteele, Annelies Verbeke, en Thomas Blondeau.

I not stole your box

Verhaal gepubliceerd in En Maria was zijn moeder - een bundel bijzondere kerstverhalen, uitgegeven bij Thomas Rap in oktober 2010. Met o.m. ook verhalen van Herman Koch, Kees van Kooten, Leon Verdonschot, Tommy Wieringa, Freek de Jonge, Thomas Verbogt en Joost Zwagerman.

Kapot.

Pornografisch verhaal, gepubliceerd in Goedele Magazine en later in de bundel Alles kan heter 2.

Meneer

Kinderverhaal gepubliceerd in de bundel Papa vertelt, bij uitgeverij Luster in oktober 2010. Met ook verhalen van onder meer Axl Peleman, Tom Naegels en Mark Eyskens.

Dolende.

Kort verhaal geschreven in opdracht van Literair Productiehuis Wintertuin voor de serie De Ingreep, waarbij auteurs verhalen schrijven geïnspireerd door beeldende kunst. Dolende was een verhaal geïnspireerd door verschillende kunstwerken uit de tentoonstelling Wolkendeken van Paul de Reus in Museum Jan Cunen te Oss. Het verhaal werd gepubliceerd in een schaduwcatalogus van de tentoonstelling, in een oplage van enkele honderden stuks. In 2012 werd het vertaald als Wanderers door de Canadees Derek van Dassen, die het publiceerde op zijn website.

K

Korte novelle, in gelimiteerde oplage verschenen als eindejaarsgeschenk voor relaties van uitgeverij Anthos eind 2009. Hardcover luxe uitgave, niet in de handel verkrijgbaar.
Korte inhoud: Hoofdpersoon Urbain Alpain wacht in zijn boerderij op het bezoek van zijn broer, diens dochter en zijn kleinkind. Hij verzint strategieën om het bezoek zo lang mogelijk te laten duren. Dan arriveert het gezelschap en gaat niets zoals gepland, terwijl Urbains fantasie met hem op de loop gaat.

Altijd dansen, tegen de hellingen op

Non-fictie verhaal over mijn jeugdheld, wielrenner Lucien Van Impe. Gepubliceerd in literair wielertijdschrift De Muur, nr. 25.