Mijn e-book.

Vandaag komt Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) uit als e-book. Zonder DRM kopieerbeveiliging en voor een prijs die u zelf mag kiezen.

Dat zit zo.

Met de snel toenemende populariteit van e-readers en e-books staat de boekenwereld voor dezelfde uitdaging als de muziekindustrie meer dan tien jaar geleden.

De vraag die auteurs, boekhandels en uitgevers zich stellen is: zal de digitalisering van het boek even funest uitpakken voor de professionele boekenwereld als voor de muziekindustrie? Zullen e-books massaal gekopieerd en gedeeld worden door lezers, zoals dat met muziek gebeurt? In Nederland zijn circa 20.000 e-readers in omloop, na Sinterklaas en Kerst zullen dat er nog veel meer zijn; momenteel verkoopt een e-book ‘bestseller’ ongeveer 500 tot 1000 exemplaren. Maar ook deze aantallen stijgen in hoog tempo. Ook wordt er volop geëxperimenteerd met prijsstellingen en bestandsformaten.

De vrees voor het gratis kopiëren van boeken op grote schaal heeft ervoor gezorgd dat één zaak al beslist lijkt: de introductie van het DRM (digital rights management). Dit digitaal beveiligingssysteem zorgt ervoor dat een e-book maximaal vijf maal gekopieerd kan worden. Dit beperkt de mogelijkheid een boek uit te lenen, en verkort de levensduur van je aankoop aanzienlijk. Een gedrukt boek kan levenslang in je boekenkast blijven staan. Maar het duurt hooguit vijf tot tien jaar voordat u meer dan vijf computers en e-readers versleten hebt. Daarna is het herlezen of uitlenen van het werk niet meer mogelijk. Bovendien zorgt dit systeem – er zijn nu zelfs verschillende types DRM – voor tal van technische problemen waardoor het lastig is om een e-book op meerdere apparaten af te spelen, zelfs wanneer je jezelf tot vijf licenties zou willen beperken. DRM beperkt het gebruiksgemak en dus het leesplezier. Het betuttelt en frustreert eerlijke mensen die bereid zijn goed geld betalen voor een mooi boek.

Tot op heden werden er van mijn debuutroman Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) ongeveer 10.000 exemplaren verkocht in gedrukte vorm in drie maanden tijd. Vanaf vandaag stel ik het boek ter beschikking als e-book, exclusief bij Ebook.nl. Zonder de kopieerbeveiliging DRM.

-    Ha, Ivo Victoria, vind je dan dat alles gratis moet zijn en dat mensen massaal jouw boek moeten gaan kopiëren en doorgeven?
-    Nee, dat vind ik niet.

Ik vind dat auteurs en de partijen die hen faciliteren recht hebben op een eerlijke vergoeding. Sterker nog: ik ben ervan overtuigd dat de lezer het met mij eens is.
Ik geloof niet dat muziekindustrie ten onder gaat aan de onbedwingbare drang van mensen om kunstenaars hun inkomen te ontnemen. Die drang bestaat simpelweg niet, en bijna niemand heeft er gelukkig lol in om te stelen. Ik denk dat de muziekindustrie ten onder gaat omdat zij enkel defensief gereageerd heeft op een onvermijdelijke evolutie. In plaats van de consument te bedienen heeft zij haar betutteld door die consument te frustreren in het consumeren en delen van zijn passie voor muziek. Door kopieerbeveiligingen, door verkeerde prijsstellingen. Daar heeft de industrie massaal van terug moeten komen, maar toen was het reeds te laat. DRM bestaat niet meer in de muziekwereld.

Ik geloof dat de consument begrijpt dat ik op zijn minst een béétje geld moet verdienen met mijn boeken, willen zij dat ik tijd vrij kan maken om er meer te schrijven. Ook een schrijver heeft een hypotheek, vrouw en kind. Ik heb – hoe naïef dat ook moge klinken – groot vertrouwen in de lezer. Koop mijn boek, deel het met anderen als je het mooi vindt. Ik geloof niet dat dit zal leiden tot massale kopieën, ik denk wel dat het ervoor zal zorgen dat meer mensen in contact komen met mijn werk en uiteindelijk ook – in fysieke en/of digitale vorm – tot meer verkoop, juist omdát het werk en het enthousiasme daarover zo makkelijk te delen valt in de digitale wereld.

Het kostte me best wat moeite om mijn uitgever daarvan te overtuigen. En dat begrijp ik. Het probleem is veel complexer dan ik in dit betoog kan uitleggen. Maar noch auteur, noch uitgever of boekhandel hebben er belang bij bij de pakken neer te blijven zitten. Dit is een testcase en ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

Ik ga nog een stap verder wat de prijs van mijn e-book betreft: de downloader mag kiezen wat hij ervoor betaalt. 10 euro? 5 euro? 1 euro? Yep, Ivo Victoria doet een Radioheadje. Niet alleen denken mijn uitgever en ik dat dit een interessant experiment kan zijn om te zien wat de lezer over heeft voor een digitaal boek zonder gebruikersbeperkingen. Maar ook ben ik ervan overtuigd dat de inkomsten rechtvaardig zullen zijn. Want als je mijn boek niks waard vindt, waarom zou je het dan überhaupt willen downloaden en/of lezen?

Ik doe dit niet omdat ik denk dat het de beste oplossing is. Ik doe dit omdat ik denk dat alleen het anticiperen op en meedenken over een evolutie die onvermijdelijk is ervoor kan zorgen dat je er niet aan ten onder gaat. En omdat ik geloof dat het overgrote merendeel van de mensen goed zijn. Jaha, noem mij maar gek.

Lees ook het artikel in De Pers.

Mijn e-book is exclusief te bestellen via Ebook.nl

Hulde, hulde, hulde. Geen woord toe te voegen aan dit betoog. Alles wat erin gezegd wordt over muziekindustrie en consumenten is 100% waar. Sterker nog, als je consumenten dit vertrouwen geeft en blíjft geven overtreffen de reacties altijd je verwachtingen. En ik kan het weten.

Fijn om te zien dat er nu ook een Nederlandse auteur is die de volgende stappen zet in de boeken- en uitgeverswereld. Kom je gezellig in 1 van m'n panels op Eurosonic/Noorderslag zitten om dit evangelie te verspreiden, Ivo? Niels Aalberts (URL) - 18-12-’09 09:03

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Alle teksten op deze site zijn auteursrechterlijk beschermd.
Geen reproductie op welke wijze dan ook zonder toestemming van de auteur.