Nieuw.

Bij het afscheid voor de draaideuren van de bibliotheek viel me opnieuw op hoe rank en smal haar hand was en hoe beslist ze de mijne schudde, en ik wenste haar een fijne avond, draaide me om en liep naar het station terwijl ik nadacht over wat Jeroen Vullings me tijdens het interview had gevraagd, namelijk: waarom jonge mensen in alle vier mijn romans de hoofdrol spelen. Het komt regelmatig terug in de besprekingen van Billie & Seb, wellicht omdat lezers na een boek of vier de behoefte voelen om een lijn te zien. Er wordt wel eens geroepen dat elke schrijver maar één thema heeft. Dat heb ik altijd onzin gevonden. Misschien vond ik het onzin omdat ik het niet door had. 
Wellicht daarom ook dat ik momenteel werk aan een collectie verhalen die allemaal draaien rond dezelfde man van middelbare leeftijd: uit pure recalcitrantie. Maar ook deze man lijkt zich steeds vaker af te vragen hoe het allemaal zo gekomen is, en denkt al te vaak terug aan zijn jeugd in plaats van in de wereld te staan en iets te ondernemen. Ik vermoed dat het allemaal te maken heeft met mijn onverklaarbare hang naar nieuwe mogelijkheden, de vreugde die ik nog altijd kan voelen – en die een goede vriend ooit ‘terminaal puberaal’ noemde – wanneer ik vaststel dat iets nog lang niet af of klaar is, maar nieuw en vol mogelijkheden, zoals een jeugd.
De wandelboulevard was leeg. Kille nieuwbouw, halogeen licht, en ik versnelde mijn pas, het station kwam in zicht. Eerder die avond had ik me ook al over deze boulevard gehaast maar dan in de omgekeerde richting, omdat ik iemand had gezien die ik niet wilde spreken en waarvan ik plots had vermoed dat hij me zou achtervolgen en nu liep ik weg van iemand met wie ik graag langer had willen praten, iemand nieuw, daar had je het weer, en ik merkte dat zelfs toen mijn rechtstreekse trein naar Amsterdam een Sprinter bleek, ik desalniettemin de hele terugreis lang in mijn nopjes bleef.

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Alle teksten op deze site zijn auteursrechterlijk beschermd.
Geen reproductie op welke wijze dan ook zonder toestemming van de auteur.