Winnaars.

Het was een typische vrijdag. Er gebeurde schijnbaar niets. ’s Middags ging ik naar de kapper, met verbluffend resultaat. Daarna fietste ik naar huis, dronk een biertje, rookte een sigaret, en ging hardlopen. 
Pas ’s avonds bereikte mij het nieuws dat dit een gloriedag was voor het feminisme. Lilliane Ploumen van de PvdA en Isabelle Diks van GroenLinks pakken een kamerzetel dankzij voorkeurstemmen, en dit ten koste van een man hoger op de lijst. Nu moet je altijd opletten wanneer je als man iets gaat zeggen over het feminisme. Kijk uit met grappen. Zeg bijvoorbeeld niet dat als de achtergestelde positie van de vrouw een mannenprobleem was, het al lang opgelost zou zijn. Niet doen. Ik ben zeer blij voor Isabelle en Lilianne. Goeie zaak.
Toch denk ik nu al uren aan Paul Smeulders en William Moorlag die hun plaats af moeten staan. William Moorlag. Wat een naam. Uit Winsum. We hebben het nu over het hoge noorden, koppen van graniet. Hij ging naar de Walfridusschool in Bedum. Daar werd hij verliefd op een meisje met glanzende zwarte haren. Ze zag hem niet staan. Toen ze 16 was, vertrok ze naar Amsterdam.
Op 18 juli 2012 zat Paul Smeulders op de veerboot die voor de kust van Zanzibar verging. Van de 447 opvarenden kwamen er 297 om. Ik ken die veerboot. Ik heb hem zelf eens genomen, in de zomer van 2006. Voor de terugkeer naar het vaste land kozen wij daarna vol overtuiging voor een propellervliegtuigje voor acht passagiers. Het toestel kwam al los van de grond toen de piloot nog rustig zijn sigaret afmaakte, en de peuk weg flikkerde door het open raam. Voelde veiliger dan die boot. Het eerste wat Paul Smeulders deed toen hij aan wal kwam, was een vriend sms’en om te vragen wat Helmond Sport had gedaan.
Kortom, dit zijn kerels. Zij sneuvelen voor de goede zaak. Wij moeten niet voor hen bidden, noch medeleven tonen. William Moorlag en Paul Smeulders kunnen dit aan. Ook zij zijn de winnaars van de dag.

De hele week schreef ik verhaaltjes bij de actualiteit van de dag, die ik voordroeg in Nooit Meer Slapen op de Nederlandse Radio 1. Dit was het verhaaltje van vrijdag.

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Alle teksten op deze site zijn auteursrechterlijk beschermd.
Geen reproductie op welke wijze dan ook zonder toestemming van de auteur.