web analytics

MANUSCRIPTBEGELEIDING / SCHRIJFCOACH

Regelmatig begeleid ik schrijftalent – jong en oud, beginnend of al meer gevorderd – bij het schrijven van een boek of verhaal. Daarbij stem ik mijn diensten helemaal af op jouw wensen. Sommige mensen willen feedback op een voltooid manuscript. Anderen staan nog in het beginstadium en willen op weg worden geholpen. En nog anderen zijn op zoek naar een samenwerking op langere termijn. Alles kan en is bespreekbaar. Maar hieronder vind je de drie meest voorkomende opties. Interesse? Vragen? Mail mij op ivo[at]ivovictoria.com

Manuscriptbeoordeling

Je hebt een eerste (of tweede, derde, twintigste…) versie van je manuscript voltooid en je vraagt je af: is het goed? Kan ik ermee naar een uitgeverij of moet het anders, beter, maar hoe dan? Ik lees je manuscript, en maak twéé (2) verslagen. Ten eerste: een ‘live’ leesverslag: mijn vragen en opmerkingen zoals ik ze genoteerd heb terwijl ik je tekst las, meteen, op het moment zelf, zonder te weten wat nog zou volgen. Zo krijg je een gedetailleerd verslag van een lezerservaring, wat zeer leerzaam is. Ten tweede: een leesrapport waarin ik inga op het verhaal, de plot, het thema, het perspectief, de personages, en alles wat ik in jouw geval van nut en belang acht, inclusief aanbevelingen voor de voortgang. Daarnaast maak ik redactionele aantekeningen in jouw tekst. Die redactionele opmerkingen gaan vooral over stijl en formulering. Ik ga ervan uit dat je mij niet nodig hebt voor spellingsfouten of dt-fouten. Ik mail je deze feedback. Daarna maken we een afspraak. Tijdens de afspraak kan je reageren op mijn feedback, vragen stellen en kunnen we nog wat dieper ingaan op bepaalde zaken. Bij die gelegenheid mag je me ook alles vragen wat je wil over schrijven, uitgegeven worden, het benaderen van uitgeverijen, agenten, promotie, etc. Een soort All you can ask-sessie dus, die over het algemeen een tot twee uur kan duren. Kosten: 15,- euro per 1000 woorden.

Manuscriptfeedback

Je hebt een manuscript voltooid en bent best zeker van je zaak. Alleen: er zijn nog een paar specifieke kwesties waar je over twijfelt. Bijvoorbeeld: de ontwikkeling van een personage, de structuur van het boek, een bepaalde verhaallijn waarvan je niet zeker weet of ze wel werkt. Daar let ik dan specifiek op bij het lezen. Daarna hebben we een afspraak per Skype of Zoom en bespreken we die specifieke gevallen, waarbij ik steeds probeer om verschillende oplossingen (en hun consequenties) te schetsen.
 Kosten: 10,- euro per 1000 woorden.

Schrijfcoaching

Soms komt het voor dat iemand na zo’n eenmalige samenwerking als hierboven beschreven, nog behoefte heeft om af en toe opnieuw een fragment te laten lezen, of op langere termijn door wil gaan met de samenwerking waarbij ik als een schrijfcoach-op-afroep fungeer. Of misschien sta je nog aan het begin van je schrijfproces en wil je op weg geholpen worden gedurende een kortere of langere periode waarin je me fragmenten laat lezen en ik je van feedback en tips voorzie. Eens per maand, of eens per drie maanden of simpelweg wanneer jij er behoefte aan hebt. Misschien heb je helemaal nog geen manuscript voor ogen maar wil je gewoon beter leren schrijven? Kan allemaal. Vooraf bespreken we wat voor traject het best bij je past. Misschien wil je enkel feedback. Of misschien wil je schrijfoefeningen, opdrachten … Alles is bespreekbaar. We maken duidelijke afspraken over het doel van de samenwerking en de manier waarop we die gaan vormgeven. In functie van wat je wil, stel ik je een uurtarief-op-maat voor.