Longlist Libris Literatuur Prijs.

Dieven van vuur staat samen met 17 andere boeken op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2015. Blij mee.

Sniper.

Voor het VPRO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen schreef ik (net zoals negen andere schrijvers) een kerstverhaal, dat ik tevens zelf insprak. Het is getiteld Sniper en het wordt vanavond uitgezonden. Na uitzending kan je het verhaal HIER nalezen en/of herbeluisteren.

Verder ga ik maar eens wat vakantie nemen, wat dacht je daarvan? Vanaf 5 januari ben ik hier weer.

Bahamontes.

Wat De Muur en Soigneur in Nederland doen, doet Bahamontes in Vlaanderen: eer betonen aan de edele wielersport middels een prachtig vormgegeven blad vol wonderlijke verhalen en fenomenale fotografie. Sinds gisteren ligt de nieuwste editie in de winkel (ook in Nederlandse boekhandels te bestellen) en daarin staat onder meer een kort verhaal in van mijn hand getiteld Chasse Patate. Het gaat over seks (en wielrennen). Nou, dan weet je het wel.

In de Standaard over De Bezige Bij Antwerpen.

Het was een raar dagje gisteren. Om half acht 's ochtends werd ik bij het ontbijt gebeld en door een journalist van de VRT Radio op de hoogte gesteld van het verdwijnen van mijn uitgever. Daarna ging ik over tot het uitgebreid vieren van Lou Victoria, die drie werd. Tussen het zingen en chocoladecake eten door, deed ik wat bij Hautekiet, stond de VPRO Nooit Meer Slapen te woord, en schreef een opiniestuk dat vandaag in De Standaard staat. KLIK HIER.

Vanochtend stond ik op en ik wilde slechts één ding: schrijven.

In Hautekiet over De Bezige Bij Antwerpen.

Mijn uitgever, De Bezige Bij Antwerpen, dreigt te verdwijnen. Dit zei ik erover in De Minuut bij Hautekiet op de Vlaamse Radio 1 vanochtend:

Het is natuurlijk altijd supertof om uit de krant te vernemen dat je uitgeverij ophoudt te bestaan maar geloof het of niet: er zijn ook negatieve aspecten aan het verdwijnen van de Bezige Bij Antwerpen.
Men schrijft dat De Bezige Bij Antwerpen de enige echte literaire uitgeverij van Vlaanderen was. Een kandidaat voor understatement van het jaar: het is een van de enige uitgeverijen in de lage landen die zich nog met uitgeven bezig houdt zoals het is bedoeld: mooie boeken maken, met liefde, en aandacht en ambacht. Geen bandwerk van voorspelbare paperbacks die lijken te zijn geredigeerd met de Word spellingscontrole maar boek per boek, kijkend naar inhoud, vorm, bladspiegel, formaat, met mensen die van literatuur houden en – het is zeldzamer dan je denkt in de uitgeefsector – er ook echt iets vanaf weten.
In de krant zegt de WPG-baas dat ‘Men zich zal beraden over welke auteurs uit het fonds men aan boord houdt’. Bedankt voor het meedenken WPG-baas, maar dat zal ik toch echt zelf wel bepalen.

Ome Lex in De Morgen.

Vandaag in de boekenbijlage van De Morgen: een hele pagina over Ome Lex, de hoofdfiguur uit Gelukkig zijn we machteloos, en meer bepaald over de gelijkenis tussen Ome Lex en acteur Dirk Roofthooft. Dit alles in de rubriek Fictief personage, echt bestaan. Inclusief een geweldige illustratie door Brecht Evens die ik maar wat graag aan de muur van mijn werkkamer zou willen - misschien moet ik hem vragen aan Sinterklaas.

Nieuw kort verhaal, Ons erfdeel.

In de Vlaamse app E-boeken in de bib is sinds kort gratis een nieuw kort verhaal van mijn hand te lezen met de titel Sterk ruikende verpakkingen. Ikzelf vind dat een van mijn sterkste titels tot op heden, maar dat zegt niets over de kwaliteit van het verhaal ben ik bang. Of wel. Nu ja, je kan het dus lezen.

In het laatste nummer van Ons Erfdeel stond nog een nagekomen recensie van Dieven van vuur. Een prima, uitstekend onderbouwde recensie overigens, wat dat betreft misschien wel de beste analyse die u van Dieven van vuur kan lezen (en dan heb ik het niet over het waardeoordeel, dat tot mijn genoegen wel positief is: ‘Een complexe, intrigerende en belangwekkende roman’.)

Wilco / Honderd / Sint-Truiden.

Twee jaar geleden publiceerde ik in Passionate Magazine een verhaal over mijn favoriete songtekst in de rubriek Losgezongen. Ik koos voor Jesus Etc. van Wilco. Raar eigenlijk, want ik ben zoals bekend vooral een fanatiek Elvis Costello-fan wanneer het op songteksten aan komt (Costello wordt vandaag 60 trouwens - hiep hiep!), wellicht hebben wij hier te maken met een typisch gevalletje van l'embaras du choix. Alleszins. De papieren Passionate bestaat helaas niet meer, maar hun website is springlevend, en sinds een dag of twee staat ook dat verhaal van mij online en wel HIER.

In dat Wilco-verhaaltje heb ik het over een trip naar New York in november 2001, twee maanden na de aanslagen. Een vrij memorabele trip was dat, om tal van redenen, behalve de reden waarom ik eigenlijk ging: ik begeleidde toenmalig Humo-journalist Gert van Nieuwenhove die daar De La Soul ging interviewen. (Wij spreken nu over de tijd dat ik nog in de wondere wereld der muziekindustrie werkzaam was.) Na die trip verloor ik Gert uit het oog en deze week dook hij plots weer op om mij te wijzen om zijn nieuwe blog Honderd waarin zijn persoonlijke hitparade aftelt. Nou en? Zal u denken. Maar ik herinner mij Gert als iemand met een vrij encyclopedische muziekkennis én een eigen mening. Dus dit is voor muziekliefhebbers wellicht een aanradertje.

Tot slot: aanstaande woensdag ben ik te gast in Sint-Truiden alwaar ik in het kader van Zin In Zomer geïnterviewd zal worden door Kurt van Eeghem. Ook Frank Pollet is van de partij en een en ander vindt plaats in een wonderschone Capucijnenkapel. Meer info HIER. Vooraf is er ook een martinoworkshop maar die is - i kid you not - uitverkocht.