Stil.

Het is hier stil, zoals altijd wanneer ik hard aan het schrijven ben. Een glimp van het resultaat dat al die noeste arbeid heeft opgeleverd ligt momenteel in de boekhandel. Allereerst leverde ik een bijdrage aan de erotische verhalenbundel Dons. Over erotische verhalenbundels wordt al eens lacherig gedaan maar ik schreef er met Farah Mills gewoon een van mijn beste verhalen ooit voor. (Ja ik mag dat zeggen.) Zal je altijd zien.
In de nieuwe Gierik & NVT staat dan weer een essay waarin ik probeer uit te leggen wat het is met jazz en mij (en mijn schrijven). Tot slot, in het zomernummer van Hollands Maandblad (met een fabelachtige line-up trouwens, koop dat blad) staat een niet-zo-heel-kort-verhaal van mijn hand, Julia's aardbeien. Het betreft hier wederom een episode uit het leven van de in literaire cultkringen nu toch wel stilletjesaan lichtjes legendarische Louis Stevens die hiermee voor de vijfde keer zijn opwachting maakt in een literair tijdschrift of verhalenbundel. Je zou haast gaan denken dat een beetje schrijver makkelijk een heel boek aan deze man zou kunnen wijden.

Trouw / Nieuwsblad / Radio 1 / etc

Twee volle weken was Billie & Seb uit en niemand die tegen mij over De Seksscène begon. Zorgelijk vond ik dat. Gelukkig kan je in zulke situaties rekenen op Annemie Tweepenninckx, met wie ik afgelopen zondag in Bar Du Matin op de Vlaamse Radio 1 een fijn, uitgebreid gesprek had. Luister het HIER terug, het interview begint op 2 uur en 24 minuten.

Meanwhile noteerden wij vanwege Het Nieuwsblad 'bij vlagen pakkende roman waarin jonge mensen zich overeind proberen te houden in een complexe wereld', vanwege Trouw 'behartenswaardige, lyrische roman' en op de website van de Revisor las ik met genoegen het stukje dat Thomas Heerma van Voss aan zijn leeservaring van Billie & Seb wijdde.
Het Haarlems Dagblad voegt daar vandaag ***** aan toe met de woorden 'Een ongeëvenaard gevoel voor taal. Zijn zinnen zijn uitgebalanceerd en ritmisch, zijn taal glanst.' Prima. 

Verder ben ik gewoon weer aan het werk. Er speelt een beeld door mijn hoofd, er staat een mapje op de computer dat Boek 5 heet en dat beeld lonkt ernaar als zot, maar eerst zijn er verhalen die moeten worden voltooid, en talloze andere klussen waarvan ik me nu afvraag in welke waanzinnige bui van overmoed ik ze ook alweer heb geaccepteerd en ten midden van dat alles, bizar genoeg, ben ik rustig. Nooit eerder was ik ná het verschijnen van een boek zo rustig. Hetgeen betekent dat het is voltooid, vermoed ik, en ik vrede heb met het boek en alles wat er wel of niet nog te gebeuren staat. That's a first.

Knack / Gazet van Antwerpen / Feeling / Humo.

In Vlaanderen zijn ze er als de kippen bij om een mening te uiten omtrent Billie & Seb. Knack (****) spreekt van 'een reusachtige spanningsboog die je geen moment los laat.'. Humo (***) haalt de good old recensentenklassieker 'dwingende vertelstem' boven en sluit af met 'een plotwending om stilletjes om te juichen'. Feeling gewaagt van 'een schitterende roman' en de Gazet van Antwerpen varieert hierop met 'een beklijvende roman'.

Verder sprak ik afgelopen woensdagnacht een uur lang met Pieter van der Wielen in Nooit Meer Slapen op de Nederlandse Radio 1. Luister de uitzending HIER terug.

Boekpresentatie / VPRO Boeken.

Morgen wordt Billie & Seb officieel voorgesteld in de Linnaeus Boekhandel in Amsterdam-Oost. Inloop vanaf 16:30, start der festiviteiten om 17:00. Iedereen - ook u - is van harte welkom!

Gisteren zat ik samen met Ester Naomi Perquin bij VPRO Boeken. U kan de uitzending HIER opnieuw bekijken. Onwards.

VPRO Boeken / De Standaard.

Vandaag worden de eerste boekhandels bevoorraad met Billie & Seb. Bij Athenaeum kan u een hoofdstuk voorproeven. 

De Standaard der Letteren is er snel bij met een mooie bespreking door Mark Cloostermans: 'Victoria trekt een dikke streep tussen mensen die gewend zijn aan het leven in vrede, het leven als spelshow, en de mensen die aangeraakt zijn door oorlog en de verleiding van spanning en geweld.'

Zondag zit ik bij VPRO Boeken op NPO2 vanaf 11:20. Zie hier de iconische promotionele foto met Ester Naomi Perquin die eveneens in volle glorie in deze uitzending te bewonderen zal zijn. 

Billie & Seb Proof Party

Binnen een dikke maand ligt Billie & Seb in de winkel. As we speak worden de promotionele leesexemplaren gedrukt. En dat gaan we vieren, volgende week woensdag 14 december, op een geheime locatie in Amsterdam, met een Proof Party. Een wat? Een middagje voor fijne mensen die van mijn uitgever zo'n leesexemplaar krijgen - zodat ze dat boek lekker kunnen lezen in de kerstvakantie.
Sarah Meuleman interviewt mij, acteur Sieger Sloot draagt voor uit Billie & Seb, en mijn lieve collega's P.F. Thomése en Ellen Deckwitz - die het boek nu lezen - delen hun bevindingen met de aanwezigen. Wordt leuk. Ik mag voor deze middag nog een tweetal plekjes vergeven. Dus wil je erbij zijn, mail me even op ivo[at]ivovictoria.com en ik zal er met mijn meest onschuldige hand twee uitkiezen.

O ja, nadat we in juni een omslag hadden bedacht voor de aanbieding, schreef ik vervolgens alsnog een heel ander boek haha. Dus nu is er een nieuw omslag - het behang van deze website wordt weldra aangepast - en dat is deze. Hopla!Waumans & Victoria op tour!

Waumans & Victoria's Groot Internationaal Literair Variété Spektakel komt naar je toe. De literaire talkshow die ik sinds een aantal jaren samen met Rob Waumans en onze one woman showband Milena Haverkamp maak, gaat voor het eerst op tour. Herman Koch en Karin Amatmoekrim zijn onze vaste gasten, en daarnaast doen er een heleboel fijne schrijvers één of meerdere keren mee: Gerbrand Bakker, Joris van Casteren, Saskia Noort, Nyk de Vries, Jente Posthuma en veel, veel meer.

Kijk in de Agenda voor alle data en line-ups, volg ons op Facebook of Twitter en vooral: kom kijken. 

[Dit alles is overigens mogelijk dankzij de gulle steun van het Nederlands Letterenfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, K.F. Hein Fonds, gemeente Den Bosch, BNG Cultuurfonds, en het Lira Fonds. Merci!]

Billie & Seb.

In januari verschijnt mijn nieuwe roman: Billie & Seb. Het omslag is alvast af. Nu het boek nog.