Nieuw kort verhaal, Ons erfdeel.

In de Vlaamse app E-boeken in de bib is sinds kort gratis een nieuw kort verhaal van mijn hand te lezen met de titel Sterk ruikende verpakkingen. Ikzelf vind dat een van mijn sterkste titels tot op heden, maar dat zegt niets over de kwaliteit van het verhaal ben ik bang. Of wel. Nu ja, je kan het dus lezen.

In het laatste nummer van Ons Erfdeel stond nog een nagekomen recensie van Dieven van vuur. Een prima, uitstekend onderbouwde recensie overigens, wat dat betreft misschien wel de beste analyse die u van Dieven van vuur kan lezen (en dan heb ik het niet over het waardeoordeel, dat tot mijn genoegen wel positief is: ‘Een complexe, intrigerende en belangwekkende roman’.)

Wilco / Honderd / Sint-Truiden.

Twee jaar geleden publiceerde ik in Passionate Magazine een verhaal over mijn favoriete songtekst in de rubriek Losgezongen. Ik koos voor Jesus Etc. van Wilco. Raar eigenlijk, want ik ben zoals bekend vooral een fanatiek Elvis Costello-fan wanneer het op songteksten aan komt (Costello wordt vandaag 60 trouwens - hiep hiep!), wellicht hebben wij hier te maken met een typisch gevalletje van l'embaras du choix. Alleszins. De papieren Passionate bestaat helaas niet meer, maar hun website is springlevend, en sinds een dag of twee staat ook dat verhaal van mij online en wel HIER.

In dat Wilco-verhaaltje heb ik het over een trip naar New York in november 2001, twee maanden na de aanslagen. Een vrij memorabele trip was dat, om tal van redenen, behalve de reden waarom ik eigenlijk ging: ik begeleidde toenmalig Humo-journalist Gert van Nieuwenhove die daar De La Soul ging interviewen. (Wij spreken nu over de tijd dat ik nog in de wondere wereld der muziekindustrie werkzaam was.) Na die trip verloor ik Gert uit het oog en deze week dook hij plots weer op om mij te wijzen om zijn nieuwe blog Honderd waarin zijn persoonlijke hitparade aftelt. Nou en? Zal u denken. Maar ik herinner mij Gert als iemand met een vrij encyclopedische muziekkennis én een eigen mening. Dus dit is voor muziekliefhebbers wellicht een aanradertje.

Tot slot: aanstaande woensdag ben ik te gast in Sint-Truiden alwaar ik in het kader van Zin In Zomer geïnterviewd zal worden door Kurt van Eeghem. Ook Frank Pollet is van de partij en een en ander vindt plaats in een wonderschone Capucijnenkapel. Meer info HIER. Vooraf is er ook een martinoworkshop maar die is - i kid you not - uitverkocht.

3FM / Bob Dylan / Lowlands.

Even een nieuwsbericht. Morgenochtend, tussen zeven en acht, ben ik te gast bij Giel Beelen op 3FM om er te praten over de Lowlands literatuurprogrammering en een stukje voor te dragen uit Dieven van vuur. Okidoki. Dezelfde avond nog sta ik een uitverkocht Concertgebouw met allemaal mensen die veel beroemder zijn dan ik om eer te betonen aan Bob Dylan. Ik heb een gedicht geschreven samengesteld uit zinnen uit vijftien verschillende Bob Dylan-songs. Je moet wat. Daags nadien vertrek ik naar Lowlands waar ik 's zondags ook nog optreed met Waumans & Victoria. Ter voorbereiding daarop las ik Feest van het begin, de AKO-winnende roman van Joke van Leeuwen die bij ons te gast is op Lowlands. Dat is een goed boek. Over goede boeken gesproken. Op vakantie las ik On Chesil Beach van Ian McEwan, Monte Carlo van Peter Terrin, Poppy en Eddie van Herman Brusselmans en Een geval van ordeverstoring van Richard Yates. Dat zijn allemaal - i kid you not - goede tot zeer goede boeken. En kort. Korte goede boeken zullen de literatuur van de ondergang redden. Wellicht daarom dat ik nu Cloud Atlas lees van David Mitchell. Een heel dik en raar boek; ik ben op 100 bladzijden van het eind en pas nu begin ik het erg goed te vinden, maar toch kostte het me weinig moeite om die eerste 400 pagina's door te komen, dus ja.
Afijn. Dit is al lang geen nieuwsbericht meer. Maar het was een eeuwigheid geleden, van toen de Belgen nog Wereldkampioen voetbal waren, dat ik hier nog iets schreef. De vakantie is voorbij. Ik heb weer zin om te schrijven. Ik ga het vanaf volgende week doen. Ook hier.

De ring van Alex Turner / Knut Hamsun / Hard Gras 96.

Vandaag verschijnt de speciale festivalbijlage van De Standaard. Daarin staat een vrij lang kort verhaal van mijn hand, getiteld De ring van Alex Turner. Ongeacht of u dat verhaal nu mooi of niet mooi vindt: applaus voor De Standaard om op deze wijze ruimte te (durven) geven aan fictie, dat mag ook wel eens gezegd. U kan het verhaal HIER lezen (betalende link).

Ook vandaag, in weekblad Knack, een groot verhaal van Marnix Verplancke over één van mijn favoriete schrijvers, de Noor Knut Hamsun. Ik mocht enige quotes leveren voor dit prima artikel. Op 6 juli aanstaande neem ik het op voor Knut Hamsun op het Schwobfest in Haarlem, naar aanleiding van de heruitgave van zijn roman Zwervers door uitgeverij De Geus, die overigens eerder al mooie heruitgaves van de romans Pan, Victoria en Mysteriën uitbracht.

Tot slot: er ligt een nieuw nummer van literair voetbaltijdschrift Hard Gras in de winkel. Ik schreef een verhaal waarin ik de generatie van Spanje '82 vergelijk met die van Brazilië '14, inclusief een persoonlijk gesprek dat ik in 1982 voerde met bondscoach Guy Thys. Het verhaal is getiteld Misschien wel wereldkampioen, vrij naar Will Tura. Koop dat blad.

De Groene Amsterdammer.

In onze serie nagekomen recensies van Dieven van vuur, deze week: het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer. Recensent Kees 't Hart schrijft: 'Deze bloedwarme roman is bij vlagen verrukkelijk sentimenteel en staat vol met café-romantiek en jonge-mannen-verlangens. Maar wat is daar precies tegen als je beschikt over zo'n dringende, dwingende en dromerige pen als die van Victoria?'

Pomtidom, zeggen wij dan in schrijverslingo.

UPDATE: een leesbare versie van de volledige recensie staat inmiddells HIER.

WK-gekte.

De afgelopen dagen werd ik als specialist terzake reeds geconsulteerd door Hautekiet op de Vlaamse Radio 1 en Een Vandaag op de Nederlandse Radio 1 aangaande het wereldkampioenschap voetbal. Ondertussen hangen de eerste oranje vlaggetjes dan toch bij ons in de straat en hoor ik hier en daar een Nederlander dromen van de tweede ronde, dus dat komt goed. 

De komende weken zal ik de dag na elke wedstrijd van de Rode Duivels een column publiceren in de Vlaamse krant De Standaard waarin ik verslag zal doen van mijn persoonlijke WK-beleving in Nederland. Ik word dus betaald om het WK te volgen - a dream come true - en dit zolang de Belgen in het toernooi blijven. Kortom. Ik verheug me er enorm op die zeven columns te schrijven.

Ah, die laatste dagen zonder WK voetbal, dat zijn de ergste.

De Limburger, De Zondvloed, GDMW.

Gisteren in Dagblad De Limburger: 4 sterren voor Dieven van vuur, 'een met vurige pen geschreven roman over geluk pakken en er net niet bij kunnen.' Prima.

Morgen, donderdag 22 mei, ben ik vanaf 20h in Boekhandel De Zondvloed te Mechelen, samen met Marc Reugebrink. We hebben het over Belgen in Nederland en vice versa, maar vooral uiteraard onze beider recente romans. Kom langs!

En zaterdag ben ik tussen 14h en 16h in boekhandel H. De Vries te Haarlem met Radio Victoria. 's Avonds trek ik naar de Verkadefabriek in Den Bosch voor het Geen Daden Maar Woorden Festival waar ik om 21.10h optreed in de Clubzaal. Gezellig.

Sonar, nagekomen recensies, lezersreacties, Nooit Meer Slapen.

Deze week ben ik elke dag even te horen bij het Vlaamse Radio 1 programma Sonar in de rubriek Classic Album. Ik koos voor Armed Forces van mijn held Elvis Costello  en mag elke dag een nummer van commentaar voorzien. HIER terug te luisteren.

Op Oost Online, de sympathieke website met nieuws en informatie over het fijne stadsdeel waar ik woon, kiest Edith Vroon van de Linnaeus Boekhandel Dieven van vuur tot Boek van de Week: ‘etherisch en fijnzinnig’. Aanstaande zaterdagmiddag ben ik met Radio Victoria te gast bij de Linneaus boekhandel. Check de agenda.

Op Enola, een Vlaamse cultuursite, staat een prima uitgebreide bespreking die onder meer zegt: ‘prachtig en beeldend proza dat danst op het ritme van de popmuziek en de jazz waarover hij schrijft.’

Verder ontvang ik met regelmaat lezersreacties. Iemand vond het een luguber boek. Iemand heeft een kamer in het Arass Hotel geboekt en daar het slot gelezen. Iemand zat op de trein tussen Keulen en Hamburg en zag vier mannen samen in een coupé zitten terwijl ze alle vier Dieven van vuur lazen. Kortom.

Tot slot: vorige week was er een reportage over Dieven van vuur te horen bij Nooit Meer Slapen op de Nederlandse Radio 1. Luister HIER terug.