Heruitgave Hoe ik nimmer...

Meer dan drie jaar lang was mijn debuut Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) om mysterieuze redenen niet meer verkrijgbaar maar vanaf vandaag is er de Rainbow pocket-editie van het boek, netjes op tijd voor de feestdagen en aan een spotprijsje. Hoppa!

Wild.

Meestal zak ik na het inleveren van een roman weg in een lethargische blues die gekenmerkt wordt door diepe, diepe verveling. Maar nu schoot ik in een soort frenzy en ging als een wilde aan de slag. Ik schreef een kerstverhaal voor Tirade dat dan wel in december zal verschijnen zeker, ik maakte een portret van de onvolprezen Carel Helder en zijn mooie verzamelboekwerk C.V. dat vandaag in de Volkskrant staat en nadat ik in Frascati naar De Wilde Eend was gaan kijken en daar na afloop met Daan en Doortje over had gesproken, ranselde ik er bij thuiskomst in één ruk een van de vreemdste verhalen uit die ik ooit heb geschreven en waar ik wellicht nooit meer naar ga kijken. Tussendoor begon ik aan de programmering van Lowlands en Down The Rabbit Hole, en smeedde wilde plannen voor Waumans & Victoria waardoor mijn agenda plots ramvol afspraken zat.
Kortom. Ik had het kunnen weten. Dat boek is helemaal niet af. Verre van. Sterker nog: ik ga de hele rakker herschrijven, van vooraf aan, gisteren, nadat ik tien Duitsers had verteld over mijn werk als literair programmamaker, ging ik zitten aan een tafeltje in de Balie, bestelde een Turkse tosti (don’t ask) en begon eraan. Het liep als een trein.

10.

Ik herinner me dat ik op de bank zat in ons appartement in Amsterdam-Noord en de muzikanten van de Antwerpse band waarin ik speelde een voor een opbelde en bij elke telefoontje sloeg ik de beleefdheidsformules over en kwam meteen ter zake: ik stopte ermee, per direct. Ik was 34, speelde in bandjes sinds ik vijftien was, het merendeel van de tijd met dezelfde mensen. De laatste die ik belde was de drummer, mijn beste vriend. Pas later hoorde ik van zijn vriendin dat hij dacht dat ik hem belde om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Dus ik weet dat het op 29 september 2004 was.
Een jaar lang maakte ik niets. Mijn gitaar stond in de hoek van de kamer. Ik had een abonnement op Canal +. Soms kwam een vriend langs op zondag en keken we van tien uur ‘s ochtends tot tien uur ’s avonds Engels en Duits voetbal terwijl we jointjes draaiden. Nadat de verveling in voldoende grote mate had toegeslagen, wilde ik weer iets maken. Ik bouwde eigenhandig de eerste versie van dit weblog, en bedacht een naam – dat was niet moeilijk. De gitaar bleef in de hoek staan, alsof hij stout was geweest.
Op 1 november 2005 publiceerde ik mijn allereerste stukje. Afgezien van de Bikkembergs t-shirts, valt de actualiteitswaarde ervan me reuze mee. Dit is volgens de statistieken stukje nummer 1330. Heel veel van die stukjes heb ik in de loop der tijd offline gehaald. Ik heb er nog steeds geen probleem mee om gebrekkig werk te publiceren – dit weblog is altijd mijn openbaar schetsboek gebleven – maar er zijn grenzen.
Verder moeten we er niet al te dramatisch over doen maar het valt zeer te betwijfelen of ik nu zou zijn wie ik ben zonder deze plek. Kortom: www.ivovictoria.com bestaat vandaag tien jaar. Dankbaarheid! Melancholie! Onwards!

Boeken Magazine.

Vanaf vandaag ligt de nieuwe editie van Boeken Magazine in de winkel. Daarin ook een korte verhalen-special waarvoor een aantal auteurs een nieuw verhaal schreven: Annelies Verbeke, Peter Terrin, en de beroemde Vele Anderen waaronder uw dienaar. De titel van mijn verhaal is Feest van de vrede en ik durf eigenlijk wel gewoon te verklappen dat het een schets betreft voor de roman die ik momenteel herschrijf. Yep!

De Morgen.

Vandaag, in de Vlaamse krant De Morgen, schrijf ik iets over Michel Platini, u weet wel, de ex-topvoetballer. Logisch dat ze daarvoor een ándere ex-topvoetballer vragen, me dunkt.

Update.

Ondertussen, in mijn leven, gebeuren er diverse dingen. Sinds eind augustus herschrijf ik een roman. Het werk vordert gestaag zonder dat mij verder helemaal duidelijk wordt wat ik van die roman moet denken. Prima. In de komende weken staan er optredens op het programma, in verschillende vormen en combinaties. Ondertussen zal ik doorwerken aan die roman. Kan gewoon. Verder schrijf ik nog steeds elke week een aflevering van het grote Louis Stevens-feuilleton voor De Revisor. We zijn nu zeven weken ver, nog drie te gaan, en ik kan u verzekeren dat voor Louis Stevens het ergste leed nog niet is geleden. Lees HIER aflevering 7. Het schrijven van deze afleveringen valt overigens uitstekend te combineren met het herschrijven van die roman. No worries. Onlangs vroeg iemand mij - of was ik het zelf? - of Louis Stevens ook opduikt in de roman die ik momenteel herschrijf. Nee, zei ik. Maar gisteren dook hij er pardoes in op. Zal je altijd zien. Wanneer verschijnt die roman eigenlijk? Goeie vraag. Ik heb geen idee, geen titel, geen deadline, en geen uitgever. Dat klinkt zielig maar ik ben als schrijver nog nooit zo gelukkig geweest als nu. (Dit kan uiteraard niet zo blijven duren.) Goed, verder nog iets? Ja, ik ben zwaar verkouden en vanavond ga ik naar Sufjan Stevens. En? En ik heb een nieuw schrijfkantoor gevonden, buiten de stad, bij een pittoreske sluis, boven een café. Een café, ja. Kortom. Dit betekent ofwel dat er een nieuwe fase van verregaande thematische verdieping en gelaagdheid in mijn werk is aangebroken, ofwel het einde van mijn carrière. We zullen zien.

Hollands Maandblad.

In het septembernummer van literair tijdschrift Hollands Maandblad, weldra te koop online en bij de betere boekhandel, staat een behoorlijk lang kort verhaal van mijn hand: Niet meer wat het was. Op de website van Hollands Maandblad kan u na enig doorklikken via de knop Inhoud, de eerste pagina uit dat verhaal lezen en daarbij zal het de aandachtige Ivo Victoria-volger opvallen dat ook dit verhaal, net als het feuilleton dat ik deze weken schrijf voor De Revisor, draait rond de genaamde Louis Stevens. Je zou haast gaan denken dat achter deze samenloop van omstandigheden Een Gewiekst Plan schuil gaat of een ongezonde obsessie met een fictief persoon maar nee het is gewoon toeval, een fenomeen waarin veel mensen moeite hebben te geloven, wellicht omdat het echt bestaat. Enjoy!

De Revisor vs Louis Stevens.

Wanneer ik les geef, hou ik mijn studenten altijd voor dat ze alles moeten weten over hun hoofdpersonage. ALLES. Zijn hele leven, zijn hele wezen. Alsof ik het zelf altijd weet.
Eind 2012 publiceerde ik in De Revisor het verhaal Safari Lodge Blues. Het speelde zich af op een Franse camping, met in de hoofdrol de wat wereldvreemde schrijver Louis Stevens. ‘Een geweldige naam voor een hoofdpersonage,’ mailde Gustaaf Peek me. Dat was ik met hem eens, ook en met name vanuit schrijftechnisch oogpunt: soms weet je niets en is een naam genoeg om je aan het schrijven te krijgen. Zo bleef ik de voorbije jaren over Louis Stevens schrijven (zonder iets te publiceren) en iedere keer had ik enorm veel lol, wellicht omdat ik niets over hem wist, en hij dus nog alles kon zijn. Maar naarmate ik concretere plannen met hem kreeg, drong de vraag zich toch op: wie is hij nu eigenlijk? Deze man kán toch niet alles zijn? Of wel?
Vanaf vandaag schrijf ik in opdracht van De Revisor een tiendelig feuilleton op hun website. Toen de vraag kwam, zag ik meteen een unieke kans om mezelf te dwingen het hele leven van Louis Stevens in kaart te brengen, van zijn geboorte in 1971 tot aan zijn dood in 2055, in 10 kleine en grote levensgebeurtenissen. Goddamnit als ik daarna niet weet wie hij is. Nu ja. Kortom, dit wordt een experiment. Ik sluit niet uit dat, naarmate ik vorder, ik zal terug komen op eerdere afleveringen en alsnog zal ingrijpen op Louis’ leven ten einde het geheel kloppend te maken. In dat geval zal ik dit melden onderaan de meest recente aflevering. Of niet. We zullen zien. Het feuilleton is vanaf deze week te lezen op de website van De Revisor en dat is HIER. Elke dinsdag een nieuwe aflevering. Welkom bij de zoektocht naar mijn favoriete personage: Louis Stevens. Hij is de man.