De ring van Alex Turner / Knut Hamsun / Hard Gras 96.

Vandaag verschijnt de speciale festivalbijlage van De Standaard. Daarin staat een vrij lang kort verhaal van mijn hand, getiteld De ring van Alex Turner. Ongeacht of u dat verhaal nu mooi of niet mooi vindt: applaus voor De Standaard om op deze wijze ruimte te (durven) geven aan fictie, dat mag ook wel eens gezegd. U kan het verhaal HIER lezen (betalende link).

Ook vandaag, in weekblad Knack, een groot verhaal van Marnix Verplancke over één van mijn favoriete schrijvers, de Noor Knut Hamsun. Ik mocht enige quotes leveren voor dit prima artikel. Op 6 juli aanstaande neem ik het op voor Knut Hamsun op het Schwobfest in Haarlem, naar aanleiding van de heruitgave van zijn roman Zwervers door uitgeverij De Geus, die overigens eerder al mooie heruitgaves van de romans Pan, Victoria en Mysteriën uitbracht.

Tot slot: er ligt een nieuw nummer van literair voetbaltijdschrift Hard Gras in de winkel. Ik schreef een verhaal waarin ik de generatie van Spanje '82 vergelijk met die van Brazilië '14, inclusief een persoonlijk gesprek dat ik in 1982 voerde met bondscoach Guy Thys. Het verhaal is getiteld Misschien wel wereldkampioen, vrij naar Will Tura. Koop dat blad.

De Groene Amsterdammer.

In onze serie nagekomen recensies van Dieven van vuur, deze week: het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer. Recensent Kees 't Hart schrijft: 'Deze bloedwarme roman is bij vlagen verrukkelijk sentimenteel en staat vol met café-romantiek en jonge-mannen-verlangens. Maar wat is daar precies tegen als je beschikt over zo'n dringende, dwingende en dromerige pen als die van Victoria?'

Pomtidom, zeggen wij dan in schrijverslingo.

UPDATE: een leesbare versie van de volledige recensie staat inmiddells HIER.

WK-gekte.

De afgelopen dagen werd ik als specialist terzake reeds geconsulteerd door Hautekiet op de Vlaamse Radio 1 en Een Vandaag op de Nederlandse Radio 1 aangaande het wereldkampioenschap voetbal. Ondertussen hangen de eerste oranje vlaggetjes dan toch bij ons in de straat en hoor ik hier en daar een Nederlander dromen van de tweede ronde, dus dat komt goed. 

De komende weken zal ik de dag na elke wedstrijd van de Rode Duivels een column publiceren in de Vlaamse krant De Standaard waarin ik verslag zal doen van mijn persoonlijke WK-beleving in Nederland. Ik word dus betaald om het WK te volgen - a dream come true - en dit zolang de Belgen in het toernooi blijven. Kortom. Ik verheug me er enorm op die zeven columns te schrijven.

Ah, die laatste dagen zonder WK voetbal, dat zijn de ergste.

De Limburger, De Zondvloed, GDMW.

Gisteren in Dagblad De Limburger: 4 sterren voor Dieven van vuur, 'een met vurige pen geschreven roman over geluk pakken en er net niet bij kunnen.' Prima.

Morgen, donderdag 22 mei, ben ik vanaf 20h in Boekhandel De Zondvloed te Mechelen, samen met Marc Reugebrink. We hebben het over Belgen in Nederland en vice versa, maar vooral uiteraard onze beider recente romans. Kom langs!

En zaterdag ben ik tussen 14h en 16h in boekhandel H. De Vries te Haarlem met Radio Victoria. 's Avonds trek ik naar de Verkadefabriek in Den Bosch voor het Geen Daden Maar Woorden Festival waar ik om 21.10h optreed in de Clubzaal. Gezellig.

Sonar, nagekomen recensies, lezersreacties, Nooit Meer Slapen.

Deze week ben ik elke dag even te horen bij het Vlaamse Radio 1 programma Sonar in de rubriek Classic Album. Ik koos voor Armed Forces van mijn held Elvis Costello  en mag elke dag een nummer van commentaar voorzien. HIER terug te luisteren.

Op Oost Online, de sympathieke website met nieuws en informatie over het fijne stadsdeel waar ik woon, kiest Edith Vroon van de Linnaeus Boekhandel Dieven van vuur tot Boek van de Week: ‘etherisch en fijnzinnig’. Aanstaande zaterdagmiddag ben ik met Radio Victoria te gast bij de Linneaus boekhandel. Check de agenda.

Op Enola, een Vlaamse cultuursite, staat een prima uitgebreide bespreking die onder meer zegt: ‘prachtig en beeldend proza dat danst op het ritme van de popmuziek en de jazz waarover hij schrijft.’

Verder ontvang ik met regelmaat lezersreacties. Iemand vond het een luguber boek. Iemand heeft een kamer in het Arass Hotel geboekt en daar het slot gelezen. Iemand zat op de trein tussen Keulen en Hamburg en zag vier mannen samen in een coupé zitten terwijl ze alle vier Dieven van vuur lazen. Kortom.

Tot slot: vorige week was er een reportage over Dieven van vuur te horen bij Nooit Meer Slapen op de Nederlandse Radio 1. Luister HIER terug.

Radio Victoria komt naar je toe.

Kogel, kerk: ik ga op boekhandeltour. Vanaf 10 mei. Geïnspireerd door dit verhaal van Thomas van Aalten en nieuwsgierig naar hoe het er op de winkelvloer van die volgens de media zo zwaar geteisterde boekhandel nu écht aan toe gaat. Met een roll-up banner en een iPad met daarop alle liedjes die in Dieven van vuur voorkomen onder de arm, ga ik de boekhandels af onder het motto 'Radio Victoria komt naar je toe' om aldus gewapend met tekst en muziek de nu nog nietsvermoedende klant warm te maken voor die roman van mij.   

Hieronder de eerste data. Er zullen er nog volgen, zeker in Vlaanderen, en dus hou de agenda in de gaten ook ivm mogelijk nog licht wijzigende tijden.

Zaterdag 10 mei.
Dekker & v.d. Vegt, Nijmegen, 14.00 – 16.00

Zaterdag 17 mei.
De Nieuwe Boekhandel, Amsterdam West 12.30 – 14.30
Linnaeus Boekhandel, Amsterdam Oost 15.00 – 17.00

Donderdag 22 mei.
De Zondvloed, Mechelen, samen met Marc Reugebrink. Lezing + signeren. Aanvang 20.00.

Zaterdag 24 mei.
H. De Vries, Haarlem 14.00 -16.00

Zaterdag 31 mei.
Nawijn en Polak, Apeldoorn, 12.30 – 14.15
Broekhuis, Enschede, 15.30 - 17.00, samen met Thomas van Aalten.

Zaterdag 14 juni.
Adr. Heinen, Den Bosch, van 14.00 tot 16.00.

Zaterdag 21 juni.
Van Piere, Eindhoven, 14.00 – 16.00

De Volkskrant, Flanders Today.

Dit weekend verscheen in de Nederlandse krant De Volkskrant een recensie van Dieven van vuur, goed voor *** en 'Victoria zet de feestelijke artisticiteit in het Antwerpen van die jaren prachtig neer.' (Plus wat kritisch geneuzel waar ik u uiteraard niet mee ga vervelen.)

Op de website van het expat blad Flanders Today staat een interview over Dieven van vuur dat wat mij betreft een prima beeld biedt van de roman en haar schrijver. Lees het HIER.

Nieuwsblad, Knack, Lezen.tv, Bar Tabac, Telegraaf, De Standaard.

Dinsdag stond een recensie van Dieven van vuur in Het Nieuwsblad, goed voor vier sterren. 'Victoria bedacht een sterk verhaal en schrijft met vaardige pen. Een van de betere Vlaamse romans van het voorjaar.'

Woensdag stond een interview over Dieven van vuur in het weekblad Knack waarbij ik krampachtig poog om het beeld dat sommigen mensen van die roman hebben, enigszins bij te sturen, getuige de kop. 'Victoria weet als geen ander de anarchistische sfeer te vatten die Antwerpen Zuid twintig jaar geleden zo uniek maakte.' Olé.

Ook sinds woensdag staat een uitgebreid video interview online bij het sympathieke Lezen.tv. Je kan het HIER bekijken.

Ondertussen doet ook de actualiteit haar best om in te haken op Dieven van vuur, getuige dit artikel in Het Laatste Nieuws.

In de Nederlandse krant De Telegraaf staat vandaag een middelmatige recensie: 'De dilemma’s en de weemoed van zijn protagonist maakt hij invoelbaar, de sfeer van de jaren tachtig in Antwerpen geeft hij puntgaaf weer. Toch mist er iets. Misschien is dat richting.' Terwijl NRC al helemaal niet mals is: 'Dieven van vuur schiet alle kanten op en bevat kern noch idee.' Kortom, de eerste kutrecensie voor Dieven van vuur is een feit. Ik ga dit incasseren als een man (en het op een enorm zuipen zetten).

Tot slot, om het af te maken, vandaag in de Standaard der Letteren: mijn beroepsgeheim, of wat daarvoor moet doorgaan. (Eigenlijk komt het neer op: dóórtikken, bitch! Want zo noem ik mijzelf wel eens.)