Bahamontes.

Wat De Muur en Soigneur in Nederland doen, doet Bahamontes in Vlaanderen: eer betonen aan de edele wielersport middels een prachtig vormgegeven blad vol wonderlijke verhalen en fenomenale fotografie. Sinds gisteren ligt de nieuwste editie in de winkel (ook in Nederlandse boekhandels te bestellen) en daarin staat onder meer een kort verhaal in van mijn hand getiteld Chasse Patate. Het gaat over seks (en wielrennen). Nou, dan weet je het wel.

In de Standaard over De Bezige Bij Antwerpen.

Het was een raar dagje gisteren. Om half acht 's ochtends werd ik bij het ontbijt gebeld en door een journalist van de VRT Radio op de hoogte gesteld van het verdwijnen van mijn uitgever. Daarna ging ik over tot het uitgebreid vieren van Lou Victoria, die drie werd. Tussen het zingen en chocoladecake eten door, deed ik wat bij Hautekiet, stond de VPRO Nooit Meer Slapen te woord, en schreef een opiniestuk dat vandaag in De Standaard staat. KLIK HIER.

Vanochtend stond ik op en ik wilde slechts één ding: schrijven.

In Hautekiet over De Bezige Bij Antwerpen.

Mijn uitgever, De Bezige Bij Antwerpen, dreigt te verdwijnen. Dit zei ik erover in De Minuut bij Hautekiet op de Vlaamse Radio 1 vanochtend:

Het is natuurlijk altijd supertof om uit de krant te vernemen dat je uitgeverij ophoudt te bestaan maar geloof het of niet: er zijn ook negatieve aspecten aan het verdwijnen van de Bezige Bij Antwerpen.
Men schrijft dat De Bezige Bij Antwerpen de enige echte literaire uitgeverij van Vlaanderen was. Een kandidaat voor understatement van het jaar: het is een van de enige uitgeverijen in de lage landen die zich nog met uitgeven bezig houdt zoals het is bedoeld: mooie boeken maken, met liefde, en aandacht en ambacht. Geen bandwerk van voorspelbare paperbacks die lijken te zijn geredigeerd met de Word spellingscontrole maar boek per boek, kijkend naar inhoud, vorm, bladspiegel, formaat, met mensen die van literatuur houden en – het is zeldzamer dan je denkt in de uitgeefsector – er ook echt iets vanaf weten.
In de krant zegt de WPG-baas dat ‘Men zich zal beraden over welke auteurs uit het fonds men aan boord houdt’. Bedankt voor het meedenken WPG-baas, maar dat zal ik toch echt zelf wel bepalen.

Ome Lex in De Morgen.

Vandaag in de boekenbijlage van De Morgen: een hele pagina over Ome Lex, de hoofdfiguur uit Gelukkig zijn we machteloos, en meer bepaald over de gelijkenis tussen Ome Lex en acteur Dirk Roofthooft. Dit alles in de rubriek Fictief personage, echt bestaan. Inclusief een geweldige illustratie door Brecht Evens die ik maar wat graag aan de muur van mijn werkkamer zou willen - misschien moet ik hem vragen aan Sinterklaas.

Nieuw kort verhaal, Ons erfdeel.

In de Vlaamse app E-boeken in de bib is sinds kort gratis een nieuw kort verhaal van mijn hand te lezen met de titel Sterk ruikende verpakkingen. Ikzelf vind dat een van mijn sterkste titels tot op heden, maar dat zegt niets over de kwaliteit van het verhaal ben ik bang. Of wel. Nu ja, je kan het dus lezen.

In het laatste nummer van Ons Erfdeel stond nog een nagekomen recensie van Dieven van vuur. Een prima, uitstekend onderbouwde recensie overigens, wat dat betreft misschien wel de beste analyse die u van Dieven van vuur kan lezen (en dan heb ik het niet over het waardeoordeel, dat tot mijn genoegen wel positief is: ‘Een complexe, intrigerende en belangwekkende roman’.)

Wilco / Honderd / Sint-Truiden.

Twee jaar geleden publiceerde ik in Passionate Magazine een verhaal over mijn favoriete songtekst in de rubriek Losgezongen. Ik koos voor Jesus Etc. van Wilco. Raar eigenlijk, want ik ben zoals bekend vooral een fanatiek Elvis Costello-fan wanneer het op songteksten aan komt (Costello wordt vandaag 60 trouwens - hiep hiep!), wellicht hebben wij hier te maken met een typisch gevalletje van l'embaras du choix. Alleszins. De papieren Passionate bestaat helaas niet meer, maar hun website is springlevend, en sinds een dag of twee staat ook dat verhaal van mij online en wel HIER.

In dat Wilco-verhaaltje heb ik het over een trip naar New York in november 2001, twee maanden na de aanslagen. Een vrij memorabele trip was dat, om tal van redenen, behalve de reden waarom ik eigenlijk ging: ik begeleidde toenmalig Humo-journalist Gert van Nieuwenhove die daar De La Soul ging interviewen. (Wij spreken nu over de tijd dat ik nog in de wondere wereld der muziekindustrie werkzaam was.) Na die trip verloor ik Gert uit het oog en deze week dook hij plots weer op om mij te wijzen om zijn nieuwe blog Honderd waarin zijn persoonlijke hitparade aftelt. Nou en? Zal u denken. Maar ik herinner mij Gert als iemand met een vrij encyclopedische muziekkennis én een eigen mening. Dus dit is voor muziekliefhebbers wellicht een aanradertje.

Tot slot: aanstaande woensdag ben ik te gast in Sint-Truiden alwaar ik in het kader van Zin In Zomer geïnterviewd zal worden door Kurt van Eeghem. Ook Frank Pollet is van de partij en een en ander vindt plaats in een wonderschone Capucijnenkapel. Meer info HIER. Vooraf is er ook een martinoworkshop maar die is - i kid you not - uitverkocht.

3FM / Bob Dylan / Lowlands.

Even een nieuwsbericht. Morgenochtend, tussen zeven en acht, ben ik te gast bij Giel Beelen op 3FM om er te praten over de Lowlands literatuurprogrammering en een stukje voor te dragen uit Dieven van vuur. Okidoki. Dezelfde avond nog sta ik een uitverkocht Concertgebouw met allemaal mensen die veel beroemder zijn dan ik om eer te betonen aan Bob Dylan. Ik heb een gedicht geschreven samengesteld uit zinnen uit vijftien verschillende Bob Dylan-songs. Je moet wat. Daags nadien vertrek ik naar Lowlands waar ik 's zondags ook nog optreed met Waumans & Victoria. Ter voorbereiding daarop las ik Feest van het begin, de AKO-winnende roman van Joke van Leeuwen die bij ons te gast is op Lowlands. Dat is een goed boek. Over goede boeken gesproken. Op vakantie las ik On Chesil Beach van Ian McEwan, Monte Carlo van Peter Terrin, Poppy en Eddie van Herman Brusselmans en Een geval van ordeverstoring van Richard Yates. Dat zijn allemaal - i kid you not - goede tot zeer goede boeken. En kort. Korte goede boeken zullen de literatuur van de ondergang redden. Wellicht daarom dat ik nu Cloud Atlas lees van David Mitchell. Een heel dik en raar boek; ik ben op 100 bladzijden van het eind en pas nu begin ik het erg goed te vinden, maar toch kostte het me weinig moeite om die eerste 400 pagina's door te komen, dus ja.
Afijn. Dit is al lang geen nieuwsbericht meer. Maar het was een eeuwigheid geleden, van toen de Belgen nog Wereldkampioen voetbal waren, dat ik hier nog iets schreef. De vakantie is voorbij. Ik heb weer zin om te schrijven. Ik ga het vanaf volgende week doen. Ook hier.

De ring van Alex Turner / Knut Hamsun / Hard Gras 96.

Vandaag verschijnt de speciale festivalbijlage van De Standaard. Daarin staat een vrij lang kort verhaal van mijn hand, getiteld De ring van Alex Turner. Ongeacht of u dat verhaal nu mooi of niet mooi vindt: applaus voor De Standaard om op deze wijze ruimte te (durven) geven aan fictie, dat mag ook wel eens gezegd. U kan het verhaal HIER lezen (betalende link).

Ook vandaag, in weekblad Knack, een groot verhaal van Marnix Verplancke over één van mijn favoriete schrijvers, de Noor Knut Hamsun. Ik mocht enige quotes leveren voor dit prima artikel. Op 6 juli aanstaande neem ik het op voor Knut Hamsun op het Schwobfest in Haarlem, naar aanleiding van de heruitgave van zijn roman Zwervers door uitgeverij De Geus, die overigens eerder al mooie heruitgaves van de romans Pan, Victoria en Mysteriën uitbracht.

Tot slot: er ligt een nieuw nummer van literair voetbaltijdschrift Hard Gras in de winkel. Ik schreef een verhaal waarin ik de generatie van Spanje '82 vergelijk met die van Brazilië '14, inclusief een persoonlijk gesprek dat ik in 1982 voerde met bondscoach Guy Thys. Het verhaal is getiteld Misschien wel wereldkampioen, vrij naar Will Tura. Koop dat blad.