De Morgen.

Vandaag, in de Vlaamse krant De Morgen, schrijf ik iets over Michel Platini, u weet wel, de ex-topvoetballer. Logisch dat ze daarvoor een ándere ex-topvoetballer vragen, me dunkt.

Update.

Ondertussen, in mijn leven, gebeuren er diverse dingen. Sinds eind augustus herschrijf ik een roman. Het werk vordert gestaag zonder dat mij verder helemaal duidelijk wordt wat ik van die roman moet denken. Prima. In de komende weken staan er optredens op het programma, in verschillende vormen en combinaties. Ondertussen zal ik doorwerken aan die roman. Kan gewoon. Verder schrijf ik nog steeds elke week een aflevering van het grote Louis Stevens-feuilleton voor De Revisor. We zijn nu zeven weken ver, nog drie te gaan, en ik kan u verzekeren dat voor Louis Stevens het ergste leed nog niet is geleden. Lees HIER aflevering 7. Het schrijven van deze afleveringen valt overigens uitstekend te combineren met het herschrijven van die roman. No worries. Onlangs vroeg iemand mij - of was ik het zelf? - of Louis Stevens ook opduikt in de roman die ik momenteel herschrijf. Nee, zei ik. Maar gisteren dook hij er pardoes in op. Zal je altijd zien. Wanneer verschijnt die roman eigenlijk? Goeie vraag. Ik heb geen idee, geen titel, geen deadline, en geen uitgever. Dat klinkt zielig maar ik ben als schrijver nog nooit zo gelukkig geweest als nu. (Dit kan uiteraard niet zo blijven duren.) Goed, verder nog iets? Ja, ik ben zwaar verkouden en vanavond ga ik naar Sufjan Stevens. En? En ik heb een nieuw schrijfkantoor gevonden, buiten de stad, bij een pittoreske sluis, boven een café. Een café, ja. Kortom. Dit betekent ofwel dat er een nieuwe fase van verregaande thematische verdieping en gelaagdheid in mijn werk is aangebroken, ofwel het einde van mijn carrière. We zullen zien.

Hollands Maandblad.

In het septembernummer van literair tijdschrift Hollands Maandblad, weldra te koop online en bij de betere boekhandel, staat een behoorlijk lang kort verhaal van mijn hand: Niet meer wat het was. Op de website van Hollands Maandblad kan u na enig doorklikken via de knop Inhoud, de eerste pagina uit dat verhaal lezen en daarbij zal het de aandachtige Ivo Victoria-volger opvallen dat ook dit verhaal, net als het feuilleton dat ik deze weken schrijf voor De Revisor, draait rond de genaamde Louis Stevens. Je zou haast gaan denken dat achter deze samenloop van omstandigheden Een Gewiekst Plan schuil gaat of een ongezonde obsessie met een fictief persoon maar nee het is gewoon toeval, een fenomeen waarin veel mensen moeite hebben te geloven, wellicht omdat het echt bestaat. Enjoy!

De Revisor vs Louis Stevens.

Wanneer ik les geef, hou ik mijn studenten altijd voor dat ze alles moeten weten over hun hoofdpersonage. ALLES. Zijn hele leven, zijn hele wezen. Alsof ik het zelf altijd weet.
Eind 2012 publiceerde ik in De Revisor het verhaal Safari Lodge Blues. Het speelde zich af op een Franse camping, met in de hoofdrol de wat wereldvreemde schrijver Louis Stevens. ‘Een geweldige naam voor een hoofdpersonage,’ mailde Gustaaf Peek me. Dat was ik met hem eens, ook en met name vanuit schrijftechnisch oogpunt: soms weet je niets en is een naam genoeg om je aan het schrijven te krijgen. Zo bleef ik de voorbije jaren over Louis Stevens schrijven (zonder iets te publiceren) en iedere keer had ik enorm veel lol, wellicht omdat ik niets over hem wist, en hij dus nog alles kon zijn. Maar naarmate ik concretere plannen met hem kreeg, drong de vraag zich toch op: wie is hij nu eigenlijk? Deze man kán toch niet alles zijn? Of wel?
Vanaf vandaag schrijf ik in opdracht van De Revisor een tiendelig feuilleton op hun website. Toen de vraag kwam, zag ik meteen een unieke kans om mezelf te dwingen het hele leven van Louis Stevens in kaart te brengen, van zijn geboorte in 1971 tot aan zijn dood in 2055, in 10 kleine en grote levensgebeurtenissen. Goddamnit als ik daarna niet weet wie hij is. Nu ja. Kortom, dit wordt een experiment. Ik sluit niet uit dat, naarmate ik vorder, ik zal terug komen op eerdere afleveringen en alsnog zal ingrijpen op Louis’ leven ten einde het geheel kloppend te maken. In dat geval zal ik dit melden onderaan de meest recente aflevering. Of niet. We zullen zien. Het feuilleton is vanaf deze week te lezen op de website van De Revisor en dat is HIER. Elke dinsdag een nieuwe aflevering. Welkom bij de zoektocht naar mijn favoriete personage: Louis Stevens. Hij is de man.

De Witte Duivel.

Een nieuw Vlaams tijdschrift voor de betere voetbalverhalen is geboren: De Witte Duivel. Het eerste nummer is vanaf vandaag te downloaden en bevat onder meer een herwerking van mijn verhaal 'Het verraad van Vitosha' dat ik eerder publiceerde in Hard Gras. Check het HIER.

Fauser.

Afgelopen zaterdag werd op het Nijmeegs Boekenfeest de graphic novel Fauser voorgesteld. Een uitgave van Literair Productiehuis Wintertuin, over een hedendaagse antiheld, waarbij voor elk hoofdstuk een schrijver aan een tekenaar werd gekoppeld. Ik deed het met Chiel te Bokkel. Ook van de partij: Maartje Wortel, Henk van Straten, Anton Dautzenberg, Erik-Jan Harmens, Walter van den Berg en uiteraard de legendarische Vele Anderen. Info en bestellen HIER.

(Op die boekpresentatie kon ik helaas niet aanwezig zijn omdat ik het Boekenbal in zowel fysiek als mentaal opzicht nog lang niet had verwerkt. Vandaag gaat het (iets) beter, met name fysiek.)

Hoorspel Hoger Honing + Nooit meer slapen.

Deze week schrijf ik elke dag een verhaaltje op basis van de actualiteit voor het VPRO Radio 1 programma Nooit Meer Slapen, en dat draag ik dan in het holst van de nacht op de radio voor. Lekker hoor. Maar je kan ook gewoon de volgende dag de podcast luisteren, of het verhaaltje op deze plek komen na lezen.

Afgelopen zaterdag vond in de Minard Schouwburg te Gent een hommage plaats aan De Bezige Bij Antwerpen door zowat alle auteurs die daar werden en worden uitgegeven, onder de titel Hoger Honing. Ik kon er helaas niet bij zijn maar maakte dit bescheiden hoorspel van een fragment uit Dieven van vuur, dat op die avond werd afgespeeld.

Longlist Libris Literatuur Prijs.

Dieven van vuur staat samen met 17 andere boeken op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2015. Blij mee.