web analytics

Heldere zon

28 feb, 2018

De betekenis van de naam Orlando is heldere zon. Je zou denken, dat is een jongen voor het geluk geboren maar op de foto’s oogt hij een tikje teleurgesteld. Misschien ging hij voor zwoel. Tevens zou Orlando moedig en dapper betekenen. Daarover is verder niets bekend maar ik wil het graag geloven. Ik heb in mijn leven nog nooit via een app een afspraakje geregeld, ik weet niet of ik het zou durven, ik weet niet wat het is om die durf nodig te hebben om jezelf te kunnen zijn.

Omringd door schapenwolkjes, spelend in het hemelblauw.

Tot slot is Orlando een naam afgeleid van Roeland, en Roeland betekent dan weer: beroemd in het land. Dat is niet gelukt. Verdwijnen en op gruwelijke wijze sterven is geen wedstrijd, toch denk ik dat we kunnen stellen dat Orlando Boldewijn hem verloren heeft. Om dat te weten hoeven we slechts de namen te noemen van wie hem in het recente verleden zijn voorgegaan, zonder dat we de betekenissen ervan hoeven op te zoeken, zonder hun lot te ontkennen, zonder toe te geven dat wij niet meer weten wat er verder nog gebeurde in de week dat ze gevonden werden. Er stond geen marathon op natuurijs gepland.

De zon. In feite was er in de voorbije weken geen ontkomen aan. De zon, de heldere zon. Omringd door schapenwolkjes, spelend in het hemelblauw. De zon, de heldere zon. Wie erop lette viel het op: hij oogde een tikje eenzaam. De zon, de heldere zon. Zelfs al kon hij schreeuwen, we hadden hem niet gehoord. Iedereen hield de blik gericht op het diepe, donkere water en samen hebben we gewacht totdat het dicht vroor.

 

Deze week schrijf ik elke dag een stukje geïnspireerd door de actualiteit dat ik ’s nachts voordraag bij VPRO’s Nooit Meer Slapen op de Nederlandse Radio 1. Dit was de bijdrage van gisteren. Je kan ze allemaal HIER terugluisteren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *